''50''

.

Skútr Čezeta byl představen veřejnosti v roce 1956, a to ještě ve své předsériové podobě. Na první pohled se toto provedení liší od sériově vyráběného typu 501 v několika zásadních detailech.. Jednak tento skútr neměl samostatné výfuky (výfukové plyny byly odváděny trubkami na okrajích stupaček, které jsou součástí skeletu karoserie) a jednak postranní dvířka měla 9 úzkých vodorovných otvorů oproti pozdějším 4 velkým otvorům. Dále se tento předsériový typ lišil ozdobnými lištami, a to jak na bocích karoserie, tak i ozdobnou „vlnkou“ na předním čele společně s výrazným nápisem Čezeta.

V tuto chvíli bych však více než specifikaci skútru chtěl připomenout termíny, kdy byl tento skútr veřejně prezentován. Široké motoristické veřejnosti byl skútr oficiálně představen na strojírenské výstavě v Praze, a to v termínu 17. července – 16. srpna 1956, následně pak také v Brně na tradičním podzimním strojírenském veletrhu. Když jsem však pátral po prvním veřejném představení Čezety, dopracoval jsem se až k termínu 1.5.1956, a tím slavnostním místem prvního představení byl prvomájový průvod ve Strakonicích (viz. článek ve SM č. 11/56). Vzhledem k tomu, že do té doby byla Čezeta před zraky veřejnosti utajována, můžeme toto první představení považovat za datum jejího narození.

No a nyní už je všem jasné, že letos 1. května uplynulo od tohoto slavnostního okamžiku právě 50 let. Proto jsme s kamarády – skútristy, motorkáři a ostatními příznivci uspořádali v pondělí na prvního máje malou oslavu, abychom si toto významné výročí připomněli. Nechyběl „čezetářský“ dort ani nezbytný přípitek šampaňským.

A tak jsme v průběhu slunečného odpoledne a v příjemné společnosti několika skútrů probrali všechny možné skútristické a čezetářské problémy, snědli přes půlku čezetářského dortu, dle možností i něco popili a taky trochu zkritizovali místo letošního skútrsrazu, kam plno skútristů kvůli jeho vzdálenosti z Čech nepřijede. Je to škoda.

O tom, že se nám tato akce docela povedla, snad víc napoví fotky.

You have no rights to post comments

Vložit na stránky

Kontakty

Předseda Skútr klubu Čezeta:

Jitka Papežová
jitka@skutrklub.cz

Administrátor stránek:

Miroslav Gerža
admin@skutrklub.cz

Přihlášení

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account